RSL veren shuttle productie, een “must see”.

Ik kondig de onderstaande filmpjes vaak aan tijdens m’n trainingen. Ze zijn onmisbaar voor elke badmintonner, die al met een veren pluim speelde.

Het hoogtepunt van het productieproces is voor mij fase 13: “string nott”. (vanaf 4’20” in het 2de filmpje)  Dit beeld is echt niet versneld… en zie ik een robot nooit(!) even snel nadoen.

Let wel: het eerste filmpje is de onderste link.

https://www.google.be/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjrjO6a0OPLAhVD7Q4KHeTuADkQtwIIGzAA&url=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DHK0c2xKQb8Q&usg=AFQjCNE75SJ5cU-y80Y_dhdAZ8hSv8lGBA&bvm=bv.117868183,d.ZWU
https://www.google.be/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&ved=0ahUKEwjrjO6a0OPLAhVD7Q4KHeTuADkQtwIIITAC&url=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DkiAdro2SwvU&usg=AFQjCNH72Qg6dr9QiUSzH2KEZa32sDebiw&bvm=bv.117868183,d.ZWU
5 comments
 1. Geert
  Geert
  1 april, 2016 at 14:00

  Bedankt Steven!

  WAW… daar wist ik niets van, eerlijk!
  De link opent momenteel niet (zal wel druk bezocht worden) maar via google zijn er wel al foto’s te vinden en die zien er veelbelovend uit. Nu maar hopen dat de topspelers overtuigd raken en de prijsstelling zodanig is dat de veren shuttles uit de markt geprijsd worden, dan zullen de andere shuttle-producenten snel volgen.

 2. Steven V
  Steven V • Bericht auteur •
  31 maart, 2016 at 14:17

  @Geert: je “gebeden” zijn verhoord en ik moet me aansluiten bij je visie! Het is te zeggen: ik vind dat er een duurzamer product gebruikt moet worden omwille van ethische redenen. Je timing had immers niet beter gekund want eergisteren (29 maart) heeft Victor de “Carbonsonic” gelanceerd met een “ordering fair”. Het is een pluim met ‘kunst’veren van carbon en ‘hair/vane’.
  De ontwikkeling heeft 5 jaar geduurd en een Carbonsonic ziet er uit zoals een ‘original’. Ze zou 80% dezelfde vluchtkenmerken hebben en drie keer langer meegaan dan de original. Bij testing brak er een veer, pas na 562 hits. Oftewel na 13 min. en 26 seconden badminton. Hier is de link: http://www.badmintoncentral.com/forums/index.php?threads/victor-carbonsonic-synthetic-feathers-by-victor.162905/
  Dus gedaan met het snobisme en de decandentie in badminton. Lang leve de ganzen (en Gentse BC) :-)

 3. Geert
  Geert
  31 maart, 2016 at 11:38

  Het posten van die filmpjes heeft, op mijn althans, dan het tegenovergestelde effect. Ik kan er maar moeilijk bij dat een product dat puur en uitsluitend voor menselijk vermaak wordt vervaardigd ethische vragen oproept die dan vervolgens worden genegeerd.
  Ik kan me voorstellen dat in het wedstrijdcircuit (of wie daar ambitie voor heeft) met technisch het best mogelijke materiaal wordt gespeeld, maar dat gaat niet op voor het recreatief circuit: het is maar wat je gewend bent en daarbij zijn prijs/kwaliteit of prijs/duurzaamheid vaak de determinerende factoren.
  Badmintonclubs sluiten soms sponsordeals af om hun recreatieve spelers te voorzien van “consumables” (shuttles dus) en bij mijn weten wordt daarbij zonder uitzondering gekozen voor plastiek, meer bepaald de Mavis 300. Voor zover ik me kan herinneren bestaat dat model shuttle al vele jaren, wat toch zeer opmerkelijk is voor een product dat niet aan de gestelde kwaliteitseisen zou voldoen.
  In tijden van kevlar en carbon zou het me verwonderen dat shuttle-producenten niets beter kunnen maken ALS daar vraag naar is. Die vraag komt bij voorkeur van onze topspelers en -speelsters, dus ook van jou Steven. Vooruitgang wordt niet gestimuleerd door een ode aan een bijna 100 jaar oud productieproces.

 4. Geert
  Geert
  28 maart, 2016 at 18:41

  Stage 1 (feather extraction) wordt niet getoond, allicht om begrijpelijke redenen (zie daarvoor https://www.quora.com/How-are-feathers-for-badminton-shuttlecocks-obtained). Voorts lijkt het me een enorm afstompend werk om zo’n shuttle te produceren. Ik hoop maar dat de medewerkers ingeënt zijn tegen vogelgriep. En tenslotte vind ik spelen met echte veren shuttles iets snobistisch en decadents hebben: er is een perfect valabel (plastieken) alternatief waarbij geen twijfels bestaan over al dan niet dierenleed, die eenvormiger zijn qua prestaties, die veel langer meegaan en bovendien veel goedkoper zijn. Ik hoop dat op korte termijn het gebruik van plastieken shuttles in wedstrijden verplicht gemaakt wordt zodat dit anachronisme, hoe kunstig en gespecialiseerd het ook moge zijn, stilaan uitdooft.

  • Steven V
   Steven V • Bericht auteur •
   29 maart, 2016 at 14:33

   @Geert: ik ga het gebruik van echte ganzenveren of het afstompende werk van de fabrieksarbeiders hier niet goed praten.
   De filmpjes zijn voor mij een eerbetoon aan de ganzen, fabriekswerkers en hun eindproduct, de veren pluim. Ik denk dat net dit huzarenstukje, de mooiste sport ter wereld creëert en zorgt voor een combinatie van techniek, uithouding en explosiviteit.
   Men kan ook de kinderarbeid veroordelen, die nodig is om een leren voetbal aan elkaar te naaien. Maar daarom ga ik niet veronderstellen dat ze beter kunnen voetballen met een nep-leren bal. Sommige natuurlijke producten zijn nu éénmaal onvervangbaar en sommige productieprocessen vragen nu éénmaal menselijke arbeid.
   Ik post de filmpjes om het respect voor een veren pluim te vergroten. Je betaalt voor iets dat je gezondheid verbetert en je plezier verschaft op een unieke manier. Een plastic pluim is helaas GEEN perfect valabel alternatief. En men zal ook niet snel ganzenveren beginnen namaken. Men kan zich wel de vraag stellen of iedereen met een veren pluim dient te spelen ? Mijn antwoord is ja en nee: JA, als je reeds langer dan 3 jaar (2x/week) speelt en de ziel van het spel wil begrijpen. NEE, indien je het allemaal NIET zo serieus neemt.
   Ik gebruik overigens plastic en veren pluimen continu door elkaar in m’n trainingen (in tegenstelling tot in Azië). Ik doe dit vanwege de stabielere vluchtkenmerken van een plastic pluim. Met een veren pluim leer je echter de juiste techniek aan.
   Tot slot: op het interessante forum dat je hierboven post, kwam ik te weten dat 50 millioen op 1.2 miliard Indiërs badmintonnen (min. 6-10x/ jaar). Daaruit leid ik af dat er 250 millioen mensen wereldwijd badmintonnen. In 1996 quote het BWF-magazine ‘world badminton’ nog dat badminton wereldwijd 200 milioen beoefenaars kent en de 2de grootste indoor sport zou zijn na basketbal.
   Ik denk dat, vooral door de explosieve bevolkingsgroei in Azië en de populariteit van badminton ginder, badminton de grootste indoor sport geworden is. Die 200 milioen badmintonners in Azië spelen allen met veren pluimen die er, vanwege de warmte en vochtigheid, van véél mindere kwaliteit zijn dan ‘onze’ pluimen. Want in die vochtige warmte gaat zo’n pluim ook veel langer mee.

Commentaar geven kan niet langer